Notebook Ekran Sorunları, Ekrana Görüntü Gelmemesi, Resetleme, Bios, Yazılım Sorunları, Format İşlemleri, Performans Yükseltme, Hızlandırma İşlemleri
Notebook Bilgisayarlar oldukça sık kullanılan ve en çok tercih edilen bilgisayar çeşitlerindendir. Fakat en çok arıza ve parça sorunu da bu bilgisayarlar da oluşmaktadır. Garantisi biten cihazların arızaya düşmelerinin sebeplerinden en önemlisi bakımsızlık ve termal macun kurumasından kaynaklanmaktadır.
Özellikle yaz aylarında sıkça ısınma sorunları ile karşılaşan kullanıcıların yapmaları gereken şey ; Bilgisayarlarına bakım yaptırmalarıdır. Yaz aylarında normal değerlerinden daha yukarı çalışmasından dolayı bilgisayarlar olması gerektiğinden daha fazla ısınır. Bu notebooklar için birinci sorundur. Ekran kartı paylaşımsız olan cihazlar diğer notebooklara göre daha fazla kullanıldığı için bu durum onlarda iki katı ısınmaktadır. Bu durumda yılda bir kez kaliteli termal macun kullanarak termal macunların değiştirilmesi gerekmektedir.
Termal Macun Değişmez ise ne olur? Notebooklar Neden Isınır?
Termal macunu değiştirilmemiş ve fan bakımı yapılmamış cihazlar eski yani bundan 6 sene 7 sene önceki bilgisayarlar gibi dananıklı olmadığı için bozulacaktır. Ekran kartı ve işlemci sorunları ile servisimize sürekli müracaat edilmektedir. Son yıllarda çıkan notebookların işlemcileri yeni nesil gömülü işlemcilerle birlikte çıkmaktadır. Bu işlemcileri değiştirmek bir hayli riskli ve sıkıntılıdır. Bu yüzden 2 yıl önce alınan cihazlar garanti süreleri bittikten hemen sonra yada bir müddet sonra bozulmaktadır. Mutlaka fan temizliği ve Bakım yaptırılmak zorundasınız. Sonucu binlerce lira para ve kaçınılmaz son. Bilgisayarınızın elle hissedilir bir sıcaklığı varsa ve işlem yaptığınızda donmalar veya resetleme yaşıyorsanız mutlaka ama mutlaka fan ve termal değişimlerini yaptırın.
Notebook Açılıyor Ama Görüntü Gelmiyor?
Bu sorun yukarıda bahsettiğimiz üzere termaller ve fandan kaynaklanabilmektedir. Fakat başka bir durum daha var! Oda ramler. Ramler olmadan bilgisayarınızın işlemcisi devreye girmez. Görüntü kartı ve işlemci ramler ile senkron çalışmaktadır. Ramler den biri yada dahili olan ram bozulmuş ise ekran görüntüsü alamayabilirsiniz. Öncelikle iyi bir servis ram ile kontrol yapmaktadır. Eğer sorun ram değilse ekran kartı, ekran kartı değilse işlemci, işlemci değilse mosfetlerden, bunlarda değilse gerekli inceleme yapılarak anakart üzerindeki parçalar tek tek denenir. Sonrası malum.
Notebook Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bir notebook yada bilgisayar almaya karar verdiyseniz öncelikle şunu söylemek gerekiyor; Hangi ihtiyacınızı karşılaması için bilgisayar alacaksınız. Eğer evde internete gireceğim, sosyal medyada gezineceğim, ofis de yazı filan diyorsanız intel ve i3 intel serisi bir bilgisayar işinizi görecektir. Yalnız intel ve i3 işlemcili bir bilgisayar aldığınızda mutlaka İşlemci Hızına ve Dahili SSD olmasına dikkat etmelisiniz. İşlemci hızı 1.60 ve üzeri olan i3-intel İşlemcileri tercih ediniz. Fiyatları 3000 ile 4500 arası değişmektedir. Eğer oyun oynayacağım, autocad ve benzeri programlar kullanacağım diyorsanız İşlemcileri i5 ve i7